De symboliek van de Palmpasenstok

De Palmpasen stok vertelt eigenlijk het verhaal van de laatste week van het leven van Jezus

Het kruis.

De twee stokken vormen samen een kruis, om ons er aan te herinneren dat Jezus aan het kruis is gestorven.

Brood

Op de stok zit een broodhaantje. Het brood herinnert ons aan het laatste avondmaal dat Jezus samen met zijn leerlingen at. Judas, één van de 12 leerlingen, ging toen van tafel, maar hij vertelde niet wat hij van plan was.

De haan

De haan herinnert ons aan de voorspelling die Jezus aan Petrus, een leerlingen, doet tijdens het laatste avondmaal: “Petrus voordat de haan de volgende ochtend drie maal heeft gekraaid, zal je drie keer zeggen dat je mij niet kent”.

Die nacht wordt Jezus gevangen genomen en alle leerlingen bang zijn weggevlucht. Petrus, wordt 3 keer gevraagd of hij ook bij Jezus hoort. Bange Petrus zegt dat hij Jezus niet kent en geen leerling van hem is. Vlak daarna kraait de haan.

30 zilverlingen, 30 rozijnen ( nu een zakje snoepjes)


Bij het verhaal over de dood van Jezus hoort ook het verhaal van Judas. Hij verraadde aan de vijanden van Jezus waar Jezus die nacht naar toe ging en zo konden ze Jezus gevangen nemen.
Hij kreeg hiervoor 30 zilveren munten Aan de slinger hangen 30 rozijnen die ons daaraan doen herinneren. Nu vaak ook andere lekkere dingen.

Sinaasappel, citroen of mandarijn, zoet/ zure vruchten
Jezus werd gevangen genomen en veroordeelt tot de dood aan het kruis. Vlak voordat Jezus stierf gaven ze hem zure wijn te drinken, omdat Jezus zo’n dorst had.

Buxustakjes

Met palmbladeren zwaaiden de mensen langs de kant van de weg, toen Jezus op een ezeltje de stad Jeruzalem binnenreed. Omdat bij ons geen palmbomen groeten die het hele jaar door groene takken hebben, gebruiken wij buxus om de Palmpaasstok te versieren. Toen juichten de mensen hem nog toe, een week later riepen dat hij dood moest….Maar…..

Eieren

Er hangen ook eieren in de Palmpaasstok. De eieren betekenen een nieuw leven , een nieuw begin. Het verhaal van Pasen is ook eigenlijk een nieuw begin: Nadat Jezus gestorven was aan het kruis en begraven werd in een graf, kwam Jezus na 3 dagen terug uit de dood: Nieuw leven voor hem, maar ook voor ons!