Een snert verhaal

Woensdag 27 maart was het de laatste keer “Samen eten” voor de zomerstop. Het was niet koud en het was niet warm, maar er was al lang van te voren besloten dat er erwtensoep op het menu zou staan en dat had een reden…
U kunt hier het snert verhaal van Drieseréé lezen die deze keer speciaal voor ons had gekookt en omdat het recept niet geheim is kunt u het allemaal koken: het is OVER HEERLIJK!!

Nu maak ik al jaren snert voor de hele familie en soms voor alleenstaanden uit de buurt.
In kleine pannetjes koken kan ik niet, dat smaakt niet en van huis uit ben ik dat ook niet gewend. In een gezin met 10 kinderen heb je alleen maar grote pannen. Pannen van 20- 15 en 12 liter zijn mijn grote vrienden en binnenkort moet ik toch maar eens een pan van 30 liter aanschaffen want daar grijp ik steeds op mis.
Samen met mijn moeder kookte ik vaak voor het hele gezin en van haar heb ik de lekkerste recepten meegekregen. Ook het recept voor de erwtensoep, dat de tweede dag snert heet, met veel ingrediënten uit onze moestuin, heb ik van mijn moeder.
Woensdagavond mocht iedereen dus proeven en als ik de aanwezigen mag geloven was het heel lekker. In plaats van varkensvlees gebruik ik nu kip en kalkoenvlees. Biologische kippen, kalkoenen en biologische ingrediënten uit mijn moestuin en dat wat ik zelf niet verbouw haal ik uit de winkel.

Op verzoek deel ik het recept dat u zelf moet aanpassen aan de hoeveelheid soep
die u wilt maken.

  • kalkoen en kip karkassen met veel vlees ( nog een paar filets erbij in laten zakken)
  • biologische kip en groente bouillonblokjes
  • kip rookworsten
  • prei ( moestuin)
  • wortels( moestuin)
  • knolselderij
  • bloemige aardappelen
  • ui (moestuin)
  • spliterwten.
  • pakje honing erwtensoep( kan ook zonder maar honing mag van mij meedoen)

Opzetten:
1 pan vlees met bouillonblokje ( koken tot alle vlees van de botten loslaat)
Daarna zeven( kleine botjes) en kleingemaakt vlees terug in de pan in de ingekookte bouillon.
1 pan spliterwten opzetten en heel langzaam gaar laten koken

1 pan met alle gesneden groentes opzetten met bouillonblokjes.
Alles in 1 grote pan gieten, pakje soep toevoegen, heel goed roeren en langzaam aan de kook brengen. Eindproduct is erwtensoep, maar de volgende dag is het snert, goed ingedikt en alle smaken zijn optimaal tot hun recht gekomen.

Mijn schoonzoon, eigenaar en chef kok van restaurant de Kade in Grou, heeft het goedgekeurd.
Ik heb genoten van alle mensen die genoten hebben en ga weer zaaien en poten voor een nieuwe ronde groentes, snert of stamppot ? Beiden zijn lekker.

Hartelijke groet Drieseréé Schinkel ( echtgenote van….)