Vrij zijn in jezelf houdt in dat je niet gehinderd wordt om te doen en te zeggen wat je wilt. Veel mensen hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en dat kan je behoorlijk beperken, ook de angst om niet te zijn ‘hoe het hoort’ is iets wat je kan beperken in je doen en laten. Meestal zijn we heel vrij in wat we denken, maar niet in wat we doen. We hebben allerlei plannetjes, maar het uitvoeren daarvan wordt door je gedachten en overtuigingen geblokkeerd. De vrijheid van gedachten is een gegeven en we mogen ook veel doen, maar blijkbaar houden we onszelf tegen om te doen wat we willen. Over het algemeen is angst om iets te verliezen de oorzaak waarom we het lastig vinden om te doen wat we willen. 

Maar echte vrijheid is vrij zijn om te zijn wie je bent. Vrijheid betekent dat je mag denken, zeggen en doen wat je zelf wilt. Vrijheid mag worden beperkt, maar alleen als dat echt nodig is voor de veiligheid van anderen. Zo kom ik nu tot de kern waarom ik dit stukje geschreven heb: voor de oudere generatie breekt de tijd aan van veel meer eenzaamheid, want iedereen gaat weg. Waarom? De vakantie; en voor velen hele goede periode om vrij te zijn en om tot rust te komen

Wil je echt tot rust komen, dan heb je minimaal acht (!) dagen nodig om bij te komen en niet met je werk bezig te zijn. Na de achtste dag kun je alles pas loslaten en de stress van je afschudden. Maar om overdag voor een langere periode niets te doen, daar word je toch weer doodmoe van. Dus niet heel lang op vakantie gaan of weken achtereen aan het strand liggen. Want ook, juist in je vakantie kun je je geest weer opladen met heel veel nieuwe indrukken. En wat is er mooier dan daarvan te vertellen als je weer thuis bent? Die prachtige, door God geschapen wereld. Wat mogen we daar in vrijheid van genieten. En wat kun je als je weer terug bent die vakantiebelevenissen opnieuw beleven bij alle verhalen die je erover mag delen met je familie en vrienden. Geniet van vrij zijn in de vakantieperiode.

A. van Vliet

Vrij zijn, wat is dat?