Pelikaankerk

De Pelikaankerk is een kerkgebouw van de protestantse gemeente in Leeuwarden ontworpen door de architect Egbert Reitsma (1892-1976). In 1931 werd de eerste steen gelegd en op 19 juli 1932 werd de kerk in gebruik genomen met lezingen en een orgelconcert. De architectuur was vernieuwend, deed recht aan de omgeving en was geheel eigen, typeringen die voortkomen uit Reitsma’s lidmaatschap aan de Groninger kunstkring De Ploeg.

Orgel Pelikaankerk

Het kerkorgel is gebouwd door Valckx en Van Kouteren en nog geheel in originele toestand van 1932. De orgelkas, ontworpen door architect Reitsma, is open gelaten, waardoor het front bestaat uit een driehoekig veld van pijpen. Het tweemanuaals orgel sluit goed aan bij de architectuur van de kerk en valt daarom ook onder de monumentale status van de kerk.

80 jaar Pelikaankerk

In 2012 bestond de Pelikaankerk 80 jaar, wat de gemeenteleden gevierd hebben met een weekend vol aktiviteiten.

Koepelkerk

De Koepelkerk is gebouwd in 1923. De kerk is een architectonisch hoogstandje van architect Tjeerd Kuiper en als een van de weinige Nederlandse kerkgebouwen gebouwd volgens de inzichten van Abraham Kuyper, de grote gereformeerde voorman uit het begin van de 20e eeuw. De kerk is zowel van binnen als van buiten een rijksmonument.

Orgel Koepelkerk

Het orgel van de Koepelkerk is bekend van internationale orgelconcoursen en concerten. Het orgel in de Gereformeerde Koepelkerk is gebouwd door de firma Vermeulen in 1935 voor een kerk in Tilburg. Later is het in de periode 1975-1977 geplaatst in Leeuwarden, waarbij een nieuw orgelfront werd ontworpen. In 1997 is het pijpwerk gerestaureerd door de firma De Bruyn uit Kampen. Het instrument bevat 49 registers, verdeeld over drie manualen en pedaal. Het is daarmee het grootste orgel in Friesland. Het orgel bevindt zich vóór in de kerk, boven de preekstoel. De tractuur betreft een electro-pneumatisch kegelladensysteem.

90 jaar Koepelkerk

In 2013 bestaat de Koepelkerk alweer 90 jaar. Speciaal hiervoor is een boek uitgegeven welke te bestellen is bij de schrijver Arjen Bakker